Hvala, ker

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on weixin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Velika Planina

Velika Planina

Velika Planina je gorska planota v Kamniško-Savinjskih Alpah. Najvišja točka je Gradišče in doseže 1666 metrov nadmorske višine. Čudovita in idilična pohodniška destinacija vas bo navdušila z naravnimi lepotami, pa tudi z zgodovino, ki se razkriva skozi številne zgodovinsko zanimive točke. Pastirsko naselje, kapelica Marije Snežne, jama Vetrnica in Dovja Griča itd.

 

Velika Planina in pastirsko naselje

 

Pastirsko naselje je posebnost na evropski ravni, saj velja za eno zadnjih tovrstnih naselij v Evropi. Tipična arhitektura je motiv neštetih fotografij in je sinonim za alpsko idilo slovenskih gora. Hiške oz. “Bajte” (stari izraz) imajo smrekovo streho.

Od junija do septembra je Velika Planina kraj, kjer lahko okusite številne domače dobrote in je svojevrsten kulinarični korak v zgodovino. Kislo mleko in ajdovi žganci imata še boljši okus, ko sta v objemu čudovite narave. Toliko bolj po dolgem pohodu, ki ga lahko začnete z mnogih izhodiščnih točk. Svoj pohod sem začel v nekaj manj kot štiri ure hoje oddaljeni vasi Stahovica.

Poleg same vasi, pastirjev in domače hrane je ena največjih znamenitosti Kapelica Marije Snežne. Znano je, da je nemška vojska v drugi svetovni vojni kapelico požgala, toda pobuda pastirjev je privedla do obnove, ki se je zgodila leta 1988.

Kapelica Marije SnežneKapelica Marije Snežne stoji na povsem enaki lokaciji, kot je bila pred požarom. V povezavi s kapelico, posvečeno Mariji Snežni, 5. avgusta obeležujejo praznik, ki je za naselje posebnega pomena.

Vse prej omenjene značilnosti Velike Planine in okolice, mati narava naredi še bolj zanimive. Jami Mala in Velika Vetrnica sta čudoviti geološki atrakciji, še posebej, če upoštevamo dejstvo, da v jami Velika Vetrnica zasledimo sneg tudi v poletnih mesecih.

Če se odpravite na pohod svetujem prvi korak v naselju Stahovica. Tako boste veliko naredili zase v smislu gibanja in zdravja, hkrati pa boste naredili veliko za naravo, ki potrebuje nežnost in skrb bolj kot kdajkoli prej. Velika Planina vas počaka, hoja bo pa trajala približno 3 ure in pol. Če ste pohodnik v srcu in vas navduši raziskovalni duh, bo pohod veliko daljši.

Prva tretjina poti – Sveti Primož in Sveti Felicijan

Lepa, zgodovinsko zanimiva razgledna točka na 826 metrih nadmorske višine. Cerkev sv. Primoža in Felicijana je priložnost za prvi prigrizek ob čudovitem razgledu. Do nje pridete približno uro hoje od izhodišča Stahovica, ki se nahaja na nadmorski višini 383m.

Cerkev sv. Primoža in Felicijana

Cerkev Svetega Primoža in Felicijanaje bila zgrajena v 12. stoletju in obnovljena v 16. stoletju. Posvečeno mučenikoma Primožu in Felicijanu, ki sta umrla med vladanjem cesarja Dioklecijana. Čudovite srednjeveške slike govorijo pozitivne in žalostne zgodbe. Od treh kraljev Betlehema, upodobitev Marijinega življenja, do katastrof, kot so lakota, kuga in turški vpadi.

Zgodovina točk, kot sta cerkev sv. Primoža in Felicijana, je neizčrpen vir za prispevke in potovanje skozi čas.

Druga tretjina poti – Pirčeva Planina in koča Dom na Kisovcu

Po dolgem sprehodu skozi gozd prispete na 1275 metrih nadmorske višine do koče Dom na Kisovcu. Do doma lahko pridete z avtomobilom, a rad bi vas povabil k odločitvi, da se z avtomobilom ne odpravite v tako lepo naravo in pustite to priložnost bodisi za nujne primere, bodisi za ljudi, ki sicer res ne bi mogli doživeti lepot, ki jih nudi Velika Planina. Z avtom bi šel, ko bi vzel s seboj nekoga, ki ne more tako dolgo hoditi in nima fizične vzdržljivosti.

Dom na Kisovcu

Dom na KisovcuDom na Kisovcu ima klasično gostinsko ponudbo, skupaj z nastanitvijo. Prijazno osebje in čudovita okolica sta dobra končna točka ali vmesna točka za pohodniško avanturo. Gozd bo omejeval razgled, vendar je okolje zelo prijetno in sproščujoče. Iz Kisovca sem nadaljeval pot proti Veliki planini in se vmes ustavil na kosilu z gospodom, ki je oskrbnik pašne skupnosti.

Hlev stoji sam, na robu doline v smeri Velike planine. Skupaj z njegovim pastirskim kužkom Blekijem smo uživali v okusnih domačih mesninah in domačem siru. Ta gospod je razlog, da vas vabim, da razmislite o vožnji z avtom v tako lepo okolje. Prosil me je tudi, da z dronom ne letim nad živino, kar sem tudi spoštoval. Ko sem ga vprašal, ali ga moti snemanje z dronom, je rekel, da ne, ampak da govedo tega verjetno ne mara tako, kot si predstavljamo. Vsaj ne ob nizkem preletu. Če ima prav ali ne, me ne zanima, pomembno je, da to spoštujem in ničesar ne vsiljujem. Nenazadnje sem se odpravil na pohod v naravo.

Velika Planina je čudovito doživetje, vredno ponoviti. Čudovita narava, prijazni ljudje, kulturna in naravna dediščina, okusna hrana.

Izhodiščna točka

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Raziskujte Slovenije

Scroll to Top