Hvala, ker

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on weixin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Trupejevo poldne

Trupejevo poldne - Techantinger Mittagskogel

Trupejevo poldne je 1931 metrov visoka gora v zahodnem delu Karavank in leži točno na meji med Slovenijo in Avstrijo. Travnat in precej strm vrh ponuja čudovite razglede. V idealnem primeru pogled z gore Trupejevo poldne sega daleč v Avstrijo, vse do Nizkih Tur, na drugi, slovenski strani lahko občudujete Julijske Alpe in prekrasni 2472 metrov visok Špik.

Trupejevo poldne - Techantinger MittagskogelGora Trupejevo poldne je manj obiskana kot drugi vrhovi, zato vabi pohodnike, ki imajo radi mir, neokrnjeno naravo in se radi izognejo gneči. Dejstvo, da je gora manj obiskana, gre verjetno pripisati neoznačeni oz. le delno označeni in nekoliko daljši pohodniški poti. Vrh zahteva voljo pohodnika in ne omogoča visokega parkiranja z avtomobilom za lene noge, ki želijo zgolj po Instagram sliko.

Info: Najvišji vrh v skupini vzhodnih tur je Hochgolling, ki je skoraj tako visok kot najvišja slovenska gora Triglav. Razlika je le 1 m v korist Triglava, ki doseže nadmorsko višino 2864 m, medtem ko se Hochgolling dviga 2863 metrov nad morjem.

Glede na najbolj znano izhodišče Srednji vrh, ki se nahaja na 960 metrih nadmorske višine, pohod na Trupejevo poldne pomeni nekaj ur hoje po neoznačenih poteh, gozdovih, poljih in pašnikih. Skratka, idealna avantura za tiste, ki imajo radi pustolovščine v nekoliko manj obiskane poti.

Ob poti, ki pomeni tudi 971 metrov višinske razlike, ni omembe vrednih razgledov, a narava tukaj je krasna. Za krošnjami dreves se postopoma razkrivajo vrhovi Julijskih Alp.

 

Kako je nastal naziv gore?

Ime je povezano s kmetijo na avstrijski strani “Pri Trupeju” ali “Trupejevi”. Opoldne je ob pogledu s kmetije sonce točno nad goro. Zato tudi naziv Trupejevo poldne.

 

Kako pridemo na Trupejevo poldne?

 

Izhodišče Srednji vrh vodi po poti, imenovani »čez železnico«. Pot ni podrobno označena, vendar to pomanjkljivost nekoliko popravijo markacije Adria Trail. Postavljeni so na razdalji približno 150 – 250 m (osebna ocena in ne uradni podatki), a pohodniku zelo pomagajo. Oznake so postavljene nekoliko višje na drevesih ob poti.

Občasno blatna, občasno suha in občasno s kamenjem prekrita pot vodi na travnik, kjer se sled izgubi. Ko dosežete to točko, nadaljujte v smeri zadnjih 10 korakov in poti ne boste zgrešili. Pot nato vodi skozi gozd in zahteva pozornost, da se ne izgubite.

Pot ni težka, vendar zahteva vzdržljivost, saj lahko celoten pohod (gor in dol) traja od 5, do 8, celo 9 ur. Odvisno od vremena in hitrosti. Končni del poti postane strm in vodi skozi pritlikav bor.

 

Še malo zgodovine …

Vas, v kateri se pot začne, sega v čase turških vpadov. Ob poti do vrha boste našli zapuščene hleve in lesene koče, v drugi polovici poti pa tud lovsko hišo/dom. Ob poti je potok s spominom na može, ki so umrli v plazu leta 1777. Najmlajši je bi bil star 19 let.

 

In končno! Razgled.

Pogled z gore Trupejevo poldne je čudovit. Globoko v Avstrijo z jezerom Faak, v daljavi pa se vidijo vrhovi nizkih tur. Pogled proti Sloveniji razkriva čudovite vrhove Karavank, Julijske Alpe, Zgornjesavsko dolino itd.

Trupejevo poldne je vsekakor postalo ena od mojih ljubših destinacij. Nekoliko me spominja na Dovško babo zaradi pogleda in lege ter strukture samega grebena.

Izhodiščna točka


Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Raziskujte Slovenije

Scroll to Top