Hvala, ker

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on weixin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Tošč

Tošč

Tošč  je hrib v Sloveniji, del tako imenovanega Polhograjskega gorovja. Z nadmorsko višino 1021 m gre za najvišji vrh omenjene regije, vendar to ni bilo vedno tako. Tošč je pred desetletji postal najvišji vrh tega, malo manj “gorskega” in bolj “hribovskega” območja.

Nekoč je čast najvišjega vrha pripadla hribu Pasja ravan, z nadmorsko višino cca. 1030 m. Z vrha, na katerem klop in škatla z žigom, se odpre pogled proti zahodu. Zaradi gozda pogled ni tako spektakularen, a vseeno je Tošč lepa pohodniška destinacija.

Zanimivost: pred desetletji je JNA (JLA) spustila hrib “Pasja Raven” za 9 ali 10 metrov, s čimer je Tošč  postal višji za meter ali več. Tako je tudi postal najvišji vrh v Polhograjskem gorovju.

Cerkev sv. Jedrta pod hribom Tošč.

 

Cerkev Sv. Jedrta, ToščTa idilična cerkvica je na pol poti proti hribu Tošč. Če želite na vrh hriba, zavijte levo za cerkvijo in seveda navkreber. Prva omemba te cerkve sega v leto 1526. Pred leti je bil ob obnovi znotraj cerkvenega jedra odkrit romanski del, zato se zgodovinarji strinjajo, da bi tej stari sakralni zgradbi lahko dodali vsaj še nekaj sto let.

Tu je potekala pomembna tovorna pot, zato se ocenjuje, da so prvi prebivalci prišli že zdavnaj. Čeprav je bila cerkev obnovljena sredi 18. stoletja, je ohranila nekaj elementov starejših obdobij.

Ta dejstva razkrivajo letnici 1756 in 1778 na delu stopnic. Na stenah so ostanki fresk, ki segajo v sredino 16. stoletja. V preteklosti je imela cerkev tri oltarje, danes pa ostaja le še eden, ki sega približno v leto 1800.

Izhodiščna točka

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Raziskujte Slovenije

Scroll to Top