Hvala, ker

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on weixin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Stol (Hochstuhl)

Planinska kavka

Stol je najvišja gora v slovenskih Karavankah in doseže nadmorsko višino 2236 metrovTriglav je najvišja gora v Julijskih Alpah in Sloveniji na splošno – 2864 m.

Fotografije Triglava v galeriji so zajete z velike razdalje med pohodom na Stol (Hochstuhl). Odlična izhodiščna točka za pohod na Stol je Valvasorjev dom, ki se nahaja na južni strani Belščice. Lokacija je znana tudi po rudniku železove rude. Valvasorjev dom je ime, ki ga je stavba dobila po slovitem pisatelju in za slovensko zgodovino izjemno pomembni osebi Janezu Vajkardu Valvasorju.

Valvasorjev dom ima poseben obratovalni čas. Oskrbnik te planinske koče je Planinsko društvo Radovljica. Sezonski delovni čas pomeni, da je med sezono vedno odprt, pozimi pa ob vikendih in praznikih.

Valvasorjev dom je sam po sebi prijetna pohodniška destinacija, na katero lahko začnete svoje pohodništvo s Koroške bele ali Poljane. Pohod v tem primeru traja nekje med 1h 30min – 2h. Če si želite daljšega pohoda za nekoliko večji izziv, potem pohod podaljšajte na vrh lepe gore Stol. Čez planino Žirovnico (ime pohodniške poti v Žirovniški poti) boste vrh dosegli med 3 in 4 ure.

 

Stol je visok 2236 m.

 

Planinska kavka je ptica iz družine vran. Zraste nekje med 35 in 40 cm. Prepoznavna je po rdečih nogicah, črnem, sijočem perju in rumenem kljunu. Planinsko kavko je mogoče najti na strmih pobočjih gora, na višini nad 1600 metri nadmorske višine.

Drevesna linija je med 1600 in 1800 metri nad morjem. Planinske kavke gnezdijo v skalah, samice pa odložijo med 3 in 6 jajc enkrat letno. Poleg tega, da gre za ptice z najvišjim gnezdenjem velja omeniti tudi dejstvo, da poleg samic za gnezdo skrbijo tudi samci.

Stol je krasna gora, ki jo dodatno popestri družba zanimivih ptic in čudovit razgled. Stol se spogleduje z Begunjščico, v daljavi je krasen odsev Blejskega jezera, a pogled seže še veliko, veliko dlje.

Izhodiščna točka

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Raziskujte Slovenije

Scroll to Top