Hvala, ker

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on weixin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Snežnik

Snežnik

Snežnik je zaradi lege mogoče opaziti iz mnogih drugih delov Slovenije. Priljubljena pohodniška destinacija za pohodnike iz Slovenije, Italije in Hrvaške.

1796 metrov visoka planota ima dva vrhova;

  • “Mali”, ki doseže nadmorsko višino 1688 metrov
  • “Veliki”, ki doseže nadmorsko višino 1796 metrov.

Krasen pohod in prljubljena pohodniška destinacija, ne-alpski vrh v Sloveniji, ki ponuja neverjeten pogled daleč, res daleč okrog.

V odličnih vremenskih razmerah pogled seže do Apeninskih alp in Dolomitov v Italiji, viden je tudi precejšnji del Hrvaške. Pogled razkrije tudi Julijske Alpe, Karavanke vse tja do Avstrije. Videti je seveda Kamniško-Savinjske Alpe in globoko proti jugovzhodu Slovenije.

 

Izhodišče in pohod na Snežnik

 

Sviščaki, SnežnikTa pohodniška avantura se začne v vasi Sviščaki. Po tej pohodniški poti, boste vrh Snežnika dosegli približno v 1 uri in 30 minut. Odvisno od vaše hitrosti in “foto-sej”. Narava je lepa in druga polovica pohodniške poti začne ponujati motive za neskončne fotografije in posnetke. Sviščaki so naselje, ki se nahaja v vznožju Snežnika. Če želite doseči to točko, se boste morali peljati po makadamski poti, ki je dolga približno 13,5km, zato ne skrbite, niste zašli. Sviščaki so odlično izhodišče za pohodniško avanturo na Snežnik.

Če pridete z avtomobilom, boste parkirali pred to veliko zgradbo. Gre za sodoben planinski dom.

ZANIMIVOST: Rimljani so Snežnik imenovali “Mons Albius” oz. Bela gora, saj se sneg na vrhu pogosto zadržuje do meseca maja. Del Snežnika je razglašen tudi za botanični rezervat.

Za vse tiste, ki se na Snežnik ne boste odpravili, se lahko podate na nekaj več kot 4 km dolg pohod po gozdni poti Sviščaki. Vsekakor pa tudi v tem primeru dom v Sviščakih predstavlja glavno točko. Dom je odprt 6 dni v tednu razen torka in je pod okriljem Alpskega kluba Snežnik Ilirska Bistrica.

Izhodiščna točka


Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Raziskujte Slovenije

Scroll to Top