Hvala, ker

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on weixin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Šmarna gora

Šmarna Gora Ljubljana

Šmarna gora je hrib sredi ljubljanske doline. Na zahodu je vrh Grmada z nadmorsko višino 676 m, proti vzhodu je nekoliko bolj priljubljena Šmarna gora z nadmorsko višino 669 m.

 

Šmarna gora – Razgled na Ljubljano

 

Šmarna gora je priljubljena predvsem zaradi svoje lege. Vrh ponuja čudovit razgled. Ljubljana se razkriva na prav poseben način. Bodisi na jasen dan, bodisi skrita pod jutranjo meglo, razgled z vrha je vedno čudovit. Videli boste Kamniško Savinjske Alpe, Polhograjsko hribovje in Julijske Alpe. Šmarna gora se dviga nad strugo reke Save, lepo je videti tudi geološko sestro Rašico in še veliko več

Šmarna gora je sestavljena iz globokomorskih sedimentov. To je fascinantno dejstvo in znano je, da lahko na večini svetovnih vrhov najdemo sledi morskega življenja, kar dokazuje kolosalnost geoloških sprememb našega planeta skozi preteklost.

Nanos je tudi v celoti morskega porekla. Slede morskega življenja in kamnin najdemo na vrhovih Julijskih Alp in tudi na svetovno znanem Everestu.

Poti (na vrh) – Izhodiščne točke

Do vrha lahko pridete z mnogih točk in po številnih markiranih in neoznačenih poteh. Dve najbolj priljubljeni izhodišči sta:

1. TACEN
To je najbolj obiskana in verjetno najbolj znana pot s parkiriščem ob glavni cesti. Na prvi tretjini poti se lahko odločite in zavijete na Mazijevo stezo (Mazijeva pot), ki vas pripelje na vrh Grmade.

2. ŠMARTNO
Izhodišče, ki ga osebno imam najraje. Pohodnik lahko izbira med številnimi potmi do vrha. nazivi vsake poti so jasno vidne na tablah ob poti. Poti so dobro označene in pripeljale vas bodo do vrha. .

 

Cerkev Matere Božje na vrhu Šmarne gore

Prva omemba cerkve sega v leto 1314. Glede na to, da je to prva omemba, je mogoče sklepati, da cerkev stoji še dlje. Potreba po večji cerkvi je vodila k podiranju prve in med leti 1711-1712 je bila zgrajena nova. Posvečena je bila 17 let pozneje, 31. maja 1729. Poslikavo je naredil baročni slikar Matevž Langus.

 

Gostilna Ledinek na vrhu

Družinsko podjetje. Gostilna Ledinek vas bo toplo sprejela. Znani so po prijaznosti in okusni slovenski domači hrani, vendar nekoliko višjih cenah. Pozimi naredijo okusen domač čaj, pripravljen po lastnem receptu. Hrana je zelo okusna.

 

Gostilna Ledinek

Pod Šmarno goro teče reka Sava. Zaradi hitrih voda Sava privablja adrenalinske in kajakaške navdušence in profesionalce. V Sloveniji je lokacija Tacen večinoma znana po policijski akademiji, po vsem svetu pa je znana po svetovnem prvenstvu v kajaku. Med prvenstvom kraj obiščejo kajakaši z vsega sveta.

V poletnem času reka Sava domačinom nudi prostor za uživanje in preživljanje prostega časa v naravi.

Izhodiščna točka ŠMARTNO

Izhodiščna točka TACEN


Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Raziskujte Slovenije

Scroll to Top