Šmarna gora

Nadmorska višina Šmarne gore

Altitude Caelum Natura - Šmarna gora in Grmada, Reka Sava Tacen Ljubljana
 669 m.n.m.

Grmada

Nadmorska višina Grmade

Altitude Caelum Natura - Šmarna gora in Grmada, Reka Sava Tacen Ljubljana
 676 m.n.m.

Izhodiščna točka

Izhodišče: Tacen  303 m.n.m. 
Cilj: Grmada  676 m.n.m. 
Naziv pohodniške poti: Mazijeva steza
Zahtevnost poti: Lahka in označena pot
Predviden čas hoje:
1 ura

Višinska razlika: 373 m

 

V zimskem času je priporočena uporaba cepina in derez. Pred pohodom preverite vremenske pogoje s pomočjo spletnih kamer in vremenske napovedi.

Odpre navigacijo na pametnem telefonu.

Sredi Ljubljane, bolj natančno sredi ljubljanske kotiline, stoji osamelec, ki ima dve točki za ljubitelje pohodništva. Na zahodni strani je vrh z nazivom Grmada, na vzhodni pa nekoliko bolj priljubljen in bolj znan vrh, Šmarna gora. Skoraj enako visoka, ta dva vrha loči le nekaj metrov višinske razlike. Višja je Grmada, ki se dviga 676 m.n.m., Šmarna gora pa seže do 669 m.n.m. Ravno položaj Šmarne gore je tisti, ki jo je naredil tako priljubljeno pohodniško destinacijo, saj ponuja čudovit razgled, ki seže daleč okrog. Z vrha se glavno mesto Slovenije, Ljubljana razkrije na prav poseben način. Bodisi ob jasnem dnevu, bodisi skrita pod jutranjo meglo, pogled z vrha je vedno čudovit.

ZANIMIVOST: Šmarno goro sestavljajo sedimenti globokomorskega izvora. Sledi morskega življenja pa najdemo na takorekoč vseh svetovnih vrhovih, kar nam govori čudovito zgodbo o spreminjanju našega planeta. Primeroma Nanos, ki je v celoti morskega izvora. Sledi morja najdemo na vrhovih Julijskih Alp in tudi svetovno najbolj znanemu Everestu.

Okolica Šmarne gore in Grmade je prikaz sobivanja človeka in narave. Čudovita narava, struga reke Save tik ob vznožju gore, na drugi strani pa pogled na geološko sestro Rašico. Z “gore” se lepo vidijo Kamniško Savinjske alpe na eni, Polhograjsko gorovje, tudi Julijci na drugi strani in še mnogo več.

Poti do vrha

Na vrh se je možno povzpeti z mnogih točk in po mnogih, označenih in neoznačenih poteh. Nekaj najbolj znanih poti:

1. IZHODIŠČE TACEN (GPS Navigacija nad besedilom)
Gre za najbolj obiskano in verjetno najbolj znano pot. Brezplačno parkiranje na urejenem parkirišču ob glavni cesti. Na prvi tretini poti se lahko odločite in zavijete na Mazijevo stezo, ki vas pripelje na vrh Grmade.

2. IZHODIŠČE ŠMARTNO (GPS Navigacija nad besedilom)
Izhodišče, ki ga osebno večkrat izberem. Tako kot prva pot, tudi tukaj se lahko pohodnik kmalu odloči zaviti po drugih, markiranih in nemarkiranih poteh. Nazivi posameznih poti so lepo vidni na tablah in markacije vas vedno pripeljejo do vrha. Pri pohodništvu pa vedno velja: “Nova pot, nov horizont.”

O cerkvi z obzidjem na vrhu – Cerkev Matere Božje

Prva omemba cerkve sega v davno leto 1314. Upoštevajoč, da je to prva omemba, je možno sklepati, da cerkev stoji celo nekoliko dlje. Zaradi potrebe po večji cerkvi so prvotno podrli in V letih 1711 – 1712 zgradili novo, ki je pa bila posvečena 17 let pozneje oz. 31. maja 1729. Za poslikave je poskrbel baročni slikar Matevž Langus.

O gostilni Ledinek na vrhu

Družina in njihovi zaposleni vas bodo toplo sprejeli. Gostilna Ledinek slovi po prijaznosti in čudovito okusni, slovenski domači hrani. Po pohodu v zimskem času se lahko pogrejete z okusnim domačim čajem, ki ga pripravijo po lastni recepturi. Iz gostilne Ledinek greste vedno siti in zadovoljni.

ZANIMIVOST: Po Šmarno goro teče reka Sava, katere struga privabi ljubitelje adrenalina in kajakaštva. Tacen je v Sloveniji znan po policijski akademiji, svetovno znanega ga pa naredi svetovno prvenstvo v kajaku. V času prvenstva kraj obiščejo kajakaši iz celega sveta. V poletnem času pa območje reke Save lokalnemu prebivalstvu ponuja kraj za uživanje v naravi in sproščanje na soncu.

Galerija

Video

Stran lahko živi zahvaljujoč…

Sledite Caelum Natura

Izberite jezik

Predstavitev

20181129 095958 HDR 315126 74x74 - Šmarna gora in Grmada, Reka Sava Tacen Ljubljana
Moje ime je Leon G. M. Sem 37 let “mlad” in navdušen pohodnik, zaljubljen v naravo in vse kar je lepega. Sem avtor/lastnik fotografij in besedil na tej spletni strani. Upam, da vam bo vsebina zanimiva in vesel bom, če tisto, kar vam je všeč, delite tudi s svojimi prijatelji. Hvala.

Stran lahko živi zahvaljujoč…

Pin It on Pinterest