Golica

Golica
1835 m.n.m.

Struška - Veliki vrh

Veliki vrh
1944 m.n.m.

Sedlo Kočna

Sedlo Kočna
1461 m.n.m.

Dom Pristava

Dom Pristava
975 m.n.m.

Izhodiščna točka

Izhodišče: Planina pod Golico (980 m)
Cilj: Sedlo Kočna (1461 m.n.m.) / Golica (1835 m.n.m.)
Naziv pohodniške poti: /
Zahtevnost poti: Lahka in označena pot
Predviden čas hoje:
2 uri 00 min

Višinska razlika: 850 m

 

V zimskem času je priporočena uporaba cepina in derez. Pred pohodom preverite vremenske pogoje s pomočjo spletnih kamer in vremenske napovedi.

Odpre navigacijo na pametnem telefonu.

Nad vasjo Javorniške Rovte, kjer najdemo tudi umetno jezero hidroelektrarne Javorniški Rovt, stoji Dom Pristava, nekdanja Zoisova pristava. Na nadmorski višini 975 m ga dodatno zanimivega naredi na pročelju vklesana letnica 1641 in je zaradi bogate zgodovine oz. zgodovinskega pomena danes zaščiten. Od doma ni omembe vrednih razgledov, je pa Dom Pristava odlična izhodiščna točka za doseči mnoge vrhove (Golica 1836 m, Stol 2236 m, Veliki Vrh 1944 m…). V domu je tudi gostilna, v kateri se lahko okrepčate z okusno domačo hrano. Poleg gostinskih prostorov so pa na voljo tudi spalni prostori, ogrevani s pečmi.

Sedlo Kočna (med 1400 in 1500 m.n.m.) je nezahtevna pohodniška točka med Struško planino in Golico. Struška je manjše pogorje z več vzpetinami, med katere sodita tudi Veliki Vrh z nadmorsko višino 1944 m in Belška planina, znana tudi kot Svečica, z nadmorsko višino 1700m. Lepa in nezahtevna pot z izhodiščno točko pri Domu Pristava, vas skozi gozd pripelje na pobočja, po katerih se povzpnemo do prepadnega roba sedla, kjer se odpre prelep razgled na sosednjo Avstrijo in seže vse tja do vzhodnih tur. Na zadnji fotografiji je lepo vidno jezero Ferlacher Stausee, v daljavi pa gori Hochgolling (2862 m) in Zirbitzkogel (2396 m). Vzhodne ture so znane tudi pod izrazom Nizke Ture (nemško Niedere Tauern). Pogled sicer razkriva tudi Krške Alpe, ki jih od Nizkih Tur loči reka Mura in je nižje gorovje nekoliko v ospredju na fotografiji. Lepo je viden tudi Celovec (nemško Klagenfurt).

Galerija

Stran lahko živi zahvaljujoč…

Sledite Caelum Natura

Izberite jezik

Predstavitev

20181129 095958 HDR 315126 74x74 - Sedlo Kočna - Med Golico in Velikim vrhom (Struška)
Moje ime je Leon G. M. Sem 37 let “mlad” in navdušen pohodnik, zaljubljen v naravo in vse kar je lepega. Sem avtor/lastnik fotografij in besedil na tej spletni strani. Upam, da vam bo vsebina zanimiva in vesel bom, če tisto, kar vam je všeč, delite tudi s svojimi prijatelji. Hvala.

Stran lahko živi zahvaljujoč…

Pin It on Pinterest