Hvala, ker

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on weixin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Rimske Terme v Rimskih Toplicah

Rimske Terme, Rimske Toplice

Rimske Toplice so mesto v vzhodni Sloveniji. Mesto, ki je obdano s številnimi gozdovi in hribi se nahaja na nadmorski višini 213 metrov. Rimske Toplice so znane predvsem po termalni vodi in udobju, ki ga ponujajo Rimske terme.

 

Rimske toplice so več kot rimske terme

 

Rimske Terme, Rimske TopliceRimske Toplice so, poleg termalne vode in sprostitve v Rimskih termah, odlično izhodišče za avanture po okoliških hribih. Vabijo 1122 metrov visoka Mrzlica, 914 metrov visok Kopitnik, 655 metrov visok Stražnik in mnogi drugi hribi.

Pohod pa lahko zaključite tako, da se pridete sprostiti v Rimske Terme. Zunanji bazen je krožno povezan z notranjim, kar pomeni, da se da kar lepo zaplavati. V res hladnih zimskih dneh, ko zunanja temperatura pade pod ničlo, dobi zunanji bazen prav poseben čar in plavanje postane resnično doživetje.

Prva omemba Rimskih Toplic sega v leto 1486. Na mestu današnjih term so našli marmornate artefakte, posvečene rimski boginji zdravja Valetudo. Rimske Toplice (Rimske terme) so se začele resneje razvijati leta 1840, ko jih je kupil Gustav Adolf Uhlich, ki naj bi ga pozdravila ravno tukaj odkrita termalna voda.

Več kot evidentno je, da je naselje Rimske Toplice dobilo ime po starih Rimljanih. Učinke termalne vode so prepoznali Celjski grofje in Habsburžani. Ni presenetljivo, da je od leta 1848 do danes tukaj letovalo veliko uglednih gostov.

Rimske Terme, Rimske TopliceRimske Toplice so med drugo svetovno vojno zajeli Nemci, ki so objekt današnjih term spremenili v bolnišnico za svoje vojake. Kasneje, po drugi svetovni vojni, vse tja do leta 1991 pa je Rimske Terme upravljala Jugoslovanska ljudska armada (JLA oz. JNA), ki je zdravilne učinke termalne vode dopuščala le za ožji krog oficirjev. Včasih je bilo tako.

Na srečo se stvari spreminjajo in danes so užitki in zdravje, ki jih ponujajo Rimske terme na voljo vsem, ne le izbranim.

Izhodiščna točka

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Raziskujte Slovenije

Scroll to Top