Hvala, ker

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on weixin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Ratitovec – Altemaver

Altemaver Ratitovec Slovenija

Ratitovec je dolg, s travo poraščen greben. Najvišja točka je Altemaver, ki doseže nadmorsko višino 1672 metrov. Gladki vrh je 6 metrov nižji in doseže nadmorsko višino 1666 metrov. Izhodišče te pohodniške avanture je vasica Prtovč, ki leži na nadmorski višini 1010 metrov. Zaradi svoje lege Ratitovec ponuja enega najlepših razgledov v slovenskih gorah.

Pogled seže 360 °, pohodnik pa z vrha lahko občuduje Julijske Alpe, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke. Kot že omenjeno, Altemaver je najvišji vrh, Gladki vrh pa drugi. Z nadmorsko višino 1658 m sledi Kremant, četrto mesto pa zaseda Kosmati vrh z nadmorsko višino 1644 metrov. Slednji je naziv prejel zaradi gostega gozda na vrhu.

S 1666 metri nadmorske višine Ratitovec (Altemaver) komaj preide drevesno linijo, a ravno toliko, da si zasluži naziv gora. Vrh je resnično lep. Krasna gorska planota, kjer se pasejo krave.

Na planoti stoji planinski dom Krekova koča v katerem si lahko privoščite okusno domačo hrano in osvežilno, zdravo kislo mleko.

 

Krekova koča, Ratitovec in Altemaver

 

Krekova koča, RatitovecKoča se nahaja tik pod Gladkim vrhom (1667 m) na grebenu Ratitovca. Prva je bila zgrajena leta 1925 in se je imenovala Krekova koča po dr. Janez Krek, ki je živel med letoma 1865-1917. Med drugo svetovno vojno, 1. maja 1943, je bila požgana, vendar 11 let pozneje vnovično zgrajena na temeljih stare Krekove koče. Za pohodnike so jo odprli 18. julija 1954.

V zadnjih letih so Krekovo kočo temeljito prenovili. Danes ima elektriko, je stalno odprta od prvega vikenda v juniju do zadnjega vikenda v septembru. Izven sezone obratuje ob sobotah, nedeljah in praznikih. Na voljo je tudi 12 ležišč v treh sobah in še 12 dodatnih. Restavracijo ogreva kmečka peč, ki ustvarja prijetno vzdušje in vas dobro ogreje, medtem ko uživate ob uživate ob okusni hrani.

Prtovč

Izhodišče tega čudovitega pohodniškega izleta je cerkev pomagajoče Marije, ki se nahaja na samem začetku vasi Prtovč. Že od cerkvice lahko uživate v pogledu na Kamniško Savinjske Alpe.

Cerkev je bila zgrajena leta 1870 kot nadgradnja kapelice. V notranjosti je velik oltar, ki je delo Marka Peternelja. Cerkev je tudi pomemben del slovenske kulturne dediščine.

Ratitiovec – Altemaver je zagotovo vnovičnega oz. večkratnega obiska vredna pohodniška destinacija. Ne preveč zahtevna, a v zimskem času le imejte dereze in cepin. Varnost je na prvem mestu, kajne?

Izhodiščna točka

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Raziskujte Slovenije

Scroll to Top