Hvala, ker

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on weixin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Rašica Vrh Staneta Kosca

Rašica, Stane Kosec

Rašica doseže nadmorsko višino 641 m. Nahaja se severno od Ljubljane, nad vasicama Rašica in Dobeno. Najvišja točka se imenuje vrh Staneta Kosca. Na vrhu je 17-metrski razgledni Rašica, Stane Kosecstolp, ki ponuja 360° razgled.

Videti je Kamniško-Savinjske Alpe, v dobrih vremenskih razmerah tudi Julijske Alpe, ljubljansko kotlino itd. Le nekaj metrov pod vrhom je koča, ki je odprta vsak dan.

Koča ponuja okusno domačo hrano. Poleti si lahko privoščite sladoled in vse vrste hladnih napitkov. Poskusite pa tudi njihovo hrano. Tradicionalna domača slovenska hrana je okusna. Razne enolončnice, cmoki, strudel itd. Seveda so v ponudbi tudi pivo in druge pijače, kava, pozimi pa se lahko ogrejete z odličnim čajem.

Rašica je nezahteven pohod, vendar je dovolj, da pretegnete noge in uživate v naravi, gozdu in čudovitem razgledu z vrha. V zimskem času je prav čarobno.

Rašica in Stane Kosec

 

Stane Kosec je bil slovenski partizan, ki se ga danes spominjamo kot slovenskega narodnega heroja (v povezavi z drugo svetovno vojno). Rodil se je 11. oktobra 1913 na Rašici in umrl v nemškem ujetništvu † 3. oktobra 1941 v Begunjah. Nemci so ga v eni od akcij ujeli in kasneje kot ujetnika ubili v zaporu Begunje.

27. novembra 1953 je razglašen za narodnega heroja. V njegov spomin se po njem imenuje Osnovna šola v Šmartnem pod hribom Šmarna gora in vrh hriba Rašica.

Izhodiščna točka

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Raziskujte Slovenije

Scroll to Top