Cerkev Svetega Heronima

Cerkev Svetega Heronima
1020 m.n.m.

Nanos - Pleša

Pleša
1262 m.n.m.

Suhi Vrh

Suhi Vrh
1313 m.n.m.

Izhodiščna točka

Izhodišče: Razdrto 575 m.n.m. 
Cilj: Vojkova Koča na Nanosu 1240 m.n.m. 
Naziv pohodniške poti: strma pot
Zahtevnost poti: Delno zahtevna in označena pot
Predviden čas hoje:
1 ura 40 min

Višinska razlika: 665 m

V zimskem času je priporočena uporaba cepina in derez. Pred pohodom preverite vremenske pogoje s pomočjo spletnih kamer in vremenske napovedi.

Odpre navigacijo na pametnem telefonu.

Nanos je 12 kilometrov dolga kraška planota, ki združuje mnoge posamezne vrhove. Je geološki dragulj in med pohodnikih zelo priljubljena destinacija. S svojo lego predstavlja zanimiv naravni mejnik, saj ne samo, da geološko loči notranji del Slovenije od Primorja, tudi klimatsko predstavlja svojevrstno ločnico. Od tukaj naprej govorimo o Primorski Sloveniji. Nanos je geološko neverjetno zanimiv in s svojimi mnogimi točkami ponuja osupljive razglede na velik del Slovenije in ob lepem vremenu vam pogled seže od Kravank, preko Julijskih Alp in tja do obale. Z Nanosa je čudovito opazovati morje in gore.

O Nanosu velja zapisati, da sprva najvišji vrh nikakor ni Pleša, ki se dviga 1262 m.n.m., temveč je najvišji Suhi Vrh na jugovzhodu planote, ki seže 51 metrov višje oz. do 1313 metrov nad morjem. Nanos je s točko Pleša znan predvsem zato, ker je le-ta vidna že med potjo iz osrednje Slovenije proti obali. Točka je znana tudi po oddajniku, ki je lepo viden.

Med spustom v smeri Cerkve Svetega Hieronima se lahko povzpnemo še na tretji vrh, nanoška Grmada, ki se dviga 1207 nad morjem. Tam je tudi vpisna knjiga in razgled je naravnost osupljiv.

O kamniti cerkv Sv. Hieronima

Na vzhodnem pobočju Nanosa boste prispeli do cerkve Svetega Hieronima (1020 m.n.m.). Kamnita stavba, zgrajena v klasičnem primorskem slogu, je vidna z velike razdalje. V povezavi s cerkvico so znane različne legende, kot je tudi tista o puščavniku Heronimu, ki naj bi tukaj bival in pomagal ljudstvu. Ljudje, ki jim je Sveti Heronim pomagal, so v zahvalo ponudili hrano. Heronim je skrbel tudi za kres, ki ga je zanetil v opozorilo, da se bliža huda nevihta. To legendo bi lahko skoraj da potrdili tudi danes, saj z Nanosa resnično lahko opazimo vsakršno spremembo vremena, sploh ko gre za grozeče oblake, ki prinašajo obilne padavine. V spomin Heronimu je postavljena kamnita cerkev.

Sveta točka na Nanosu je prvič omenjena leta 1360, vendar zgodovinarji ne morejo z gotovostjo potrditi, da je cerkev ohranjena v prvotni obliki. Cerkev z oltarji sv. Hieronima, sv. Ane, sv. Janeza Krstnika in sv. Egidija je bila posvečena 15. septembra 1624. Kamnita cerkev, ki jo vidimo danes, je pa svojo podobo dobila nekje v začetku 17 stoletja ter skozi zgodovino bila deležna več popravil. Popravila so bila nujna predvsem zaradi vremenskih razmer, a tudi zaradi škode, ki jo je povzročilo veliki število popotnikov, ki so celot kopali okrog cerkvice misleč, da bodo našli zlato. Temeljita obnova cerkvice je opravljena v letih 1988, 1989 in 1990, ko je bila tudi ponovno posvečena (16. septembra 1990).

Več o cerkvici preberite na povezavi tukaj.

Zanimivost: Za Nanos, kot tudi za celotno Vipavsko dolino, je znan vremanski pojav burja, katere sunki včasih presežejo hitrost 100 km/h. Ravno Burja je razlog mnogim deformiranim drevesnim krošnjam, kar samo potrjuje kako močni so lahko sunki.

Galerija

Stran lahko živi zahvaljujoč…

Sledite Caelum Natura

Izberite jezik

Predstavitev

20181129 095958 HDR 315126 74x74 - Nanos - Geološke zanimivosti in lepote slovenskega Krasa
Moje ime je Leon G. M. Sem 37 let “mlad” in navdušen pohodnik, zaljubljen v naravo in vse kar je lepega. Sem avtor/lastnik fotografij in besedil na tej spletni strani. Upam, da vam bo vsebina zanimiva in vesel bom, če tisto, kar vam je všeč, delite tudi s svojimi prijatelji. Hvala.

Stran lahko živi zahvaljujoč…

Pin It on Pinterest