Mestno obzidje Piran

Nadmorska višina

pribl. 60 m.n.m.

Župnijska cerkev sv. Jurija

Nadmorska višina

pribl. 30 m.n.m.

Odpre navigacijo na pametnem telefonu.

Mestno obzidje Piran je do danes ohranilo svoj srednjeveški značaj. V 10. stoletju je nad najstarejšo četrtjo Pirana, Punta, postavljena utrdba, kamor so se meščani umaknili v času nevarnosti. Zaradi pozidanost celotnega polotoka, se je mesto Piran lahko širilo samo v smeri kopnega in sestavljale so ga četrti Miljska, Stolnična, Misana in Grad, ki jih je obzidje ščitilo že zelo zgodaj. Najstarejši del obzidja je tisti ob morju, medtem ko je gradnja druge strani zidu sovpadala s širjenjem mesta. Pospešen razvoj mesta se je zgodil v 13. stoletju, ko je Piran prišel pod beneško oblast. Takrat se mestno obzidje razširi do mere, da zajame še četrt Campo, del katerega je bilo tudi notranje pristanišče.

Nadvlada Beneške republike je trajala skoraj 500 let. Najmlajši del obzidja, skupaj z obrambnimi stolpi, je tisti na jugovzhodni strani mesta in sega v obdobje od 1470 – 1533. Postavljen je v času, ko so mestu grozili turški vpadi in je ščitil tudi obalni del mesta, Marciano. S tem delom je bil zaprt celoten del mesta na kopenski strani.

Skoraj v celoti ohranjen del obzidja je nekoč imel troje mestnih vrat. Navišja so bila vrata sv. Nikolaja. Rasporška vrata in vrata Marciana stojita še danes. Za obzidje skrbita mesto in država. Večkrat je bilo deležno obnove. Največ v drugi polovici prejšnjega stoletja, pozneje pa predvsem med leti ’02 in ’08. S posegi in obnovo je poskrbljeno predvsem za varnost obiskovalcev.

Župnijska cerkev Sv. Jurija

Zgodovinski viri potrjujejo obstoj župnije že v 10. stoletju. Fragmenti arhitekture datirajo med 10. in 12. stoletjem. Leta 1344 je bila posvečena obnovljena triladijska gotska cerkev, ki je zamenjala staro bazilikalno arhitekturo oglejskega tipa. Današnjo podobo je cerkev dobila po prenovi, ki je pa bila dolgotrajna in je potekala med leti 1595 in 1673, s ponovno posvetitvijo 25.4.1637, navkljub zgolj delni prenovi. Nov zvonik posnema beneški renesančni zvonik sv. Marka. Hrib na katerem cerkev stoji je bil utrjen s podpornimi zidovi, ki so postavljeni v različnih obdobjih med 16. in 19. stoletjem. Močna erozija je zelo načela zidove na morski brežini.

Cerkev je zgrajena v obliki templja, z detajli iz rovinjskega kamna. Pročelje je zasnoval neznani mojster, izdelal ga je pa beneški kamnosek Bonfante Torre v zgodnjem začektu 17. stoletja. Za zgled pr izdelavi je bil motiv iz priročnika Cesara Cesariana, Bramantejevega učenca. Ob velikem pravokotnem portalu sta na vsaki steni po eno visoko okno s trikotnim čelom in kovano mrežo ter vzidani napisni plošči o obeh posvetitvah iz let 1344 in 1637.

Galerija

Video

Stran lahko živi zahvaljujoč…

Sledite Caelum Natura

Izberite jezik

Predstavitev

20181129 095958 HDR 315126 74x74 - Mestno obzidje Piran in Župnijska cerkev Sv. Jurij
Moje ime je Leon G. M. Sem 37 let “mlad” in navdušen pohodnik, zaljubljen v naravo in vse kar je lepega. Sem avtor/lastnik fotografij in besedil na tej spletni strani. Upam, da vam bo vsebina zanimiva in vesel bom, če tisto, kar vam je všeč, delite tudi s svojimi prijatelji. Hvala.

Stran lahko živi zahvaljujoč…

Pin It on Pinterest