Hvala, ker

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on weixin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Izvir reke krupe

Izvir reke Krupe

Izvir reke Krupe – Naravni spomenik, zaščiten in pod okriljem Natura2000.

Reka Krupa izvira pod 30 metrov visoko kamnito steno, ki jasno kaže tektonske premike, zaradi česar je resnično zanimiv prizor. Izvir reke Krupe se nahaja v jugovzhodni Sloveniji (Bela krajina), približno na pol poti med krajema Gradac in Semič.

To je kratka reka, dolga približno 2,5 km, ki se priključi reki Lahinja v kraju Gradac. Leta 1983 je prišlo do hudega onesnaženja izvira, ki ga je povzročila tovarna Iskra kondenzatorji.

 

Izvir reke Krupe in katastrofalno onesnaženje

 

Onesnaženje z impregnacijskim sredstvom PCB je 400-krat preseglo dovoljeno mejo, zato je Krupa edina reka v Evropi s to stopnjo onesnaženosti, kar jo uvršča med najbolj onesnažene vode celo v svetovnem merilu. PCB ali poliklorirani bifenili so kemikalije, ki se uporabljajo kot impregnacijsko sredstvo. Te kemikalije močno vplivajo na zdravje ljudi in okolja, medtem ko so raziskave pokazale, da je ožje območje ob reki še vedno močno onesnaženo s kancerogenimi PCB. Ribe v reki so zelo strupene in PCB je prisoten tudi pri ljudeh.

Nekatere analize pravijo, da je Krupa in onesnaženje s PCB razlog za visoko stopnjo raka pri prebivalstvu v okolici.

Izvir reke Krupe je lahko dobro izhodišče za druge zanimivosti. Nekaj kilometrov naprej in obiščete zanimivo lokacijo, ki je urejena kot spomenik. Gre za letalo DC3 Dakota, ki je letalo zavezniških sil in predstavljam pomemben spomenik v povezavi z drugo svetovno vojno.

Izhodiščna točka

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Raziskujte Slovenije

Scroll to Top