Grad Socerb

Nadmorska višina
437 m.n.m.

Cerkev Svetega Tomaža Apostola

Nadmorska višina

pribl. 60 m.n.m.

Izhodiščna točka

Izhodišče: Vas Osp  57 m.n.m. 
Cilj: Grad Socerb  437 m.n.m. 
Naziv pohodniške poti: Čez Spodnji kras
Zahtevnost poti: Lahka in označena pot
Predviden čas hoje:
1 ura 30 min

Višinska razlika: 380 m

Odpre navigacijo na pametnem telefonu.

Na kraškem robu, 437 metrov nad morjem, nad naseljem Socerb stoji čudovita srednjeveška utrdba z mogočnim obzidjem. Grad Socerb (Ita. San Servolo) je danes znan predvsem po čudovitem razgledu na Trst, Miljski zaliv in okoliške kraje, a je nekoč bil mnogo več kot zgolj razgledna točka. Izredna strateška lega gradu je v preteklosti bila velikega pomena in zidovi, če bi lahko govorili, bi povedali o mnogih vojnah, lastnikih in dogodkih, ki so se tako ali drugače dotaknili te čudovite, za Slovenijo zgodovinsko zelo pomembne graščine.

Četudi je danes v ruševinah, je Grad Socerb skozi stoletja zamenjal veliko lastnikov. Prvi so si ga, po navedbah zgodovinarjev, v 14. stoletju oz. med letoma 1463 – 1511 lastili Benečani (Družina Ducaini), dočim se po tržaško-benečanski vojni, v začetku 16. stoletja, lastništvo gradu preseli v avstrijske roke. Leta 1521 ga v fevd prejme Nikolaj Ravbar.

Grad si je želelo prilastiti mnogo posameznikov in vojskovodij, zato ne preseneča, da so po utrdbi posegali Benečani, Tržčani in Habsburžani, napadali so ga tudi Turki in v drugi svetovni vojni, predvsem strateško, po njem posegli tudi Nemci.

O gradu Socerb je vredno raziskati zgodovinske zapise, ki govorijo o naravnost čudoviti zgodovini celotne regije, predvsem pa turbuletnem dogajanju, ki ga prinašajo vojne. Stati na zidovih Socerba pomeni dotikati se skoraj tisočletne zgodovine, ki mu zadnji gradniki obzidja še vedno kljubujejo in zato danes, na srečo, imamo še del obzidja, s katerega lahko zajamemo čudovito fotografijo pogleda na Tržaški zaliv in okolico, medtem ko v daljavi zremo v modrino jadranskega morja.

Čudovit pohod na grad Socerb lahko začnete iz kraja Osp, kjer boste ob poti uzrli tudi mnoge plezalne ture po grebenu Kraškega Roba. Pot vas bo vodila pod kraškim robom skozi naselje Osp naprej na gozdno pot, po kateri boste v približno uri ali uri in pol prispeli do grajskega dvorišča.

Pomembne točke v bližini:

  • Sveta jama – 200m dolga in 44m globoka jama, v kateri je po prestopu v krščansko vero bival Sveti Socerb, ki ga je leta 284, zaradi prestopa h kraščanstvu, usmrtil tržaški guverner.
  • Cerkev Svetega Tomaža Apostola

…po vaškem izročilu in nekaterih pričevanjih naj bi prvotna cerkev svetega Tomaža stala pod vasjo v dolini “ob morju”, pozneje pa naj bi jo prenesli na sedanjo lokacijo. Temu naj bi botrovala poplava, ki je cerkev tako poškodovala, da se je porušila, zaradi česar so okoli leta 1600 zgradili novo, današnjo cerkev in jo kasneje predelali v pozno-baročnem slogu. Največ sprememb je doživela v času Matije Brauharja (1852-1877) in Jožefa Bartla (1877-1855). Zvonik oglejskega tipa, visok 29,94m je brez posvetila in letnice gradnje.

Naravni biser za ljubitelje plezanja

Stene nad krajem Osp (Kraški rob) vabijo mnoge plezalce iz Slovenije in tudi širše. Če obožujete plezanje in adrenalin, ki ga premagovanje višine po goli steni ponuja, potem je to vsekakor regija, ki jo morate obiskati.

Zgodovinska časovnica:

Lastništvo:

– 14. stoletje: Družina Ducaini
– 1521 Nikolaj Ravbar II.
– 1535 v lasti Benetk
– 1615 Epska bitka za grad (3000 mrtvih vojakov)
– 1622 – 1688 grad kupi Benvenuto Petazzi (Grof Socerbski od leta 1630)
– 1688 Nadvojvodska komora v Grazu
– Prva polovica 17. stoletja si grad lastijo markizi de Prie
– 1768 – 1848 družina Montecuccoli iz Modene
– 1907 Baron Demetrio Economo
– 1944 (jesen) Sile osi

Pomembni dogodki in dejstva:

  • 16. stoletje: Tržaško-benečanska vojna
  • 1689 Obisk Valvasorja (Topographia Ducatus Carnioliae modernae)
  • 1694 Grad opiše Don Pietro Rossetti. Navdušujeta ga predvsem struktura gradu in lega na vrhu skale.
  • 1780 Grad Socerb pogori zaradi udara strele
  • 1924-1925 Demetrius de Economo da obnoviti del obzidja
  • 1944 sedež VOS-a in ljudskega sodišča
  • 1944 (jesen) Grad zasedejo nemške enote in ga preuredijo v postojnanko

Besedilo in fotografije so lastništvo spletne strani Caelum Natura.

Galerija

Video

Stran lahko živi zahvaljujoč…

Sledite Caelum Natura

Izberite jezik

Predstavitev

20181129 095958 HDR 315126 74x74 - Grad Socerb - Srednjeveška utrdba s pogledom na Tržaški zaliv
Moje ime je Leon G. M. Sem 37 let “mlad” in navdušen pohodnik, zaljubljen v naravo in vse kar je lepega. Sem avtor/lastnik fotografij in besedil na tej spletni strani. Upam, da vam bo vsebina zanimiva in vesel bom, če tisto, kar vam je všeč, delite tudi s svojimi prijatelji. Hvala.

Stran lahko živi zahvaljujoč…

Pin It on Pinterest