Hvala, ker

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on weixin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Grad Smlednik

Grad Smlednik

Grad Smlednik – Ruševine iz leta 1136, ki se nahajajo vzhodno od Zbiljskega jezera in severno od Šmarne gore. Svojo prvo omembo Grad Smlednik dobi v letu 1136, prvo omembo mesta pa sega v leto 1118. Prvi lastnik smledniškega gradu je bil Urh (nemško Udarlikus), s katerim je bila povezana tudi prva omemba.

Glede na bogato zgodovino celotnega območja ne preseneča, da se je tu zgodilo kar nekaj najpomembnejših srednjeveških dogodkov, povezanih s Slovenijo. Skupno je bilo 15 večjih uporov, vključno z velikim slovenskim kmečkim uporom, ki se je zgodil leta 1515.

Smlednik je znan tudi po ukinitvi tlake leta 1848. O tem, da se je grad Smlednik začel kmalu podirati priča tudi Valvasorjev zapis, ki omenja propad in opustošenje tega, nekoč težko osvojljivega gradu.

Grad Smlednik in upodobitev golgote

 

Grad Smlednik, Golgota (Kalvarija)V neposredni bližini, pod gradom, je zelo zanimiva upodobitev Golgote oz. Kalvarija. Križanje je upodobljeno s slikami, ki so naslikane na steni štirinajstih majhnih kapelic. Pot nato vodi do treh razpel na vrhu, v središču pa je seveda telo Jezusa Kristusa.

Kapelice, zgrajene leta 1772, sodijo v obdobje Rokoko. Celotna kompozicija je bila obnovljena dvakrat, in sicer v letih 1872 in 1992. Zadnja nadgradnja je bila izvedena leta 2001. Danes ob kapelicah vodi pot, ki nas pripelje do razvalin gradu Smlednik. Grad Smlednik je čudovita lokacija za sprehod, pa tudi za raziskovanje tisočletne zgodovine. Poleg ustvarjanja čudovitih fotografij boste zagotovo uživali v čudovitem razgledu na Kamniško-Savinjske Alpe, Zbiljsko jezero, Šmarno goro in celotno okolico, dolino in številne hribe.

Grad Smlednik je zagotovo eden izmed številnih biserov slovenske zgodovine, ki je, čeprav le kot ruševine, posebna točka, vredna obiska. Tik pod gradom se lahko sprostite v gostilni, kjer ponujajo hrano in pijačo.

Izhodiščna točka


Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Raziskujte Slovenije

Scroll to Top