Hvala, ker

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on weixin
Share on pinterest
Share on whatsapp

DC3 Dakota letalo zavezniških sil

DC3 Dakota letalo zavezniških sil

DC3 Dakota letalo zavezniških sil se nahaja v Beli krajini, na levem bregu reke Kolpe, nekaj kilometrov od mesta Metlika v smeri Podzemelj – Gradac – Črnomelj, tik ob meji s Hrvaško. Kraj se imenuje Otok.

 

DC3 Dakota letalo zavezniških sil

 

Vasica Otok, ki leži v čudoviti naravi ob reki Kolpi, na prvi pogled ni nič posebnega, je pa znana po zanimivem zgodovinskem spomeniku. V lepo urejenem okolju je to mesto za spoznavanje vojaškega letala druge svetovne vojne z oznako DC3 Dakota (DC-47 Skytrain je ena od različic serije letal Douglas DC).

Specifičnost lokacije in letala je opisana v podrobnih informativnih panojih v bližini.

DC3 dakota letalo zavezniških sil stoji tukaj v spomin na partizane in zavezniške sile iz druge svetovne vojne. Leta 1944 je pomlad v vasi Otok zaznamovala ustanovitev zasilnega letališča, kjer je letalo DC3 Dakota pristalo za reševanje številnih ranjenih vojakov, pa tudi civilistov, predvsem žensk in otrok.

Zavezniki so jih odpeljali v zavezniške bolnišnice v Italiji. Poleg pomoči v obliki prevoza ranjenih vojakov in civilnega prebivalstva je bilo letalo eden ključnih načinov dostave oblačil, zdravil, orožja in streliva.

Od Otoka se lahko zapeljete nekaj kilometrov naprej in obiščete čudovit izvir reke Krupe. Žalostno zgodbo, ki jo po katastrofalnem onesnaženju počasi, a vztrajno premaguje mati naravi. Kar mi uničimo, narava rada popravi.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Raziskujte Slovenije

Scroll to Top